Stor arbeidsinnsats ga fagbrev på kort tid

Tammam Kerbaj (30) bestod fagprøven i kokkfaget i fjor høst. 

Han har fulgt et modulstrukturert prøveprosjekt i yrkesopplæring i omtrent to år, og brukt uvanlig kort tid på opplæringen. Hardt arbeid og våken interesse har vært oppskriften på veien frem til fagbrev.

- Jeg var veldig aktiv og jobbet hardt. Jeg maste og spurte mye, krevde å få god opplæring, forteller Tammam.

Modulstrukturert yrkesopplæring

Tammam besto fagprøven i kokkfaget. Karriereveileder Sissel Fedje (t.h.) har vært kontaktperson for Tammam og er imponert over arbeidsinnsatsen hans. - Klikk for stort bildeTammam besto fagprøven i kokkfaget. Karriereveileder Sissel Fedje (t.h.) har vært kontaktperson for Tammam og er imponert over arbeidsinnsatsen hans. Eli B. Hestnes/Karriere Oppland Lillehammer Karriere Oppland Lillehammer gjennomfører for tiden et forsøk med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY) innen kokk-, salgs- og renholdsoperatørfaget.

Forsøket er landsomfattende og varer frem til 2023. Tammam ble med i prøveprosjektet i januar 2019 og tok fagprøven i kokkfaget i oktober 2020. Han  jobbet mye og tok fagbrevet på oppsiktsvekkende kort tid.

Modulstrukturert opplæring

Modulstrukturert opplæring er en kombinasjon av arbeid og skole, hvor størst mulig del av opplæringen skal foregå i bedrift.

Flere moduler
Opplæringen er delt inn i flere moduler, med egne opplæringsmål for hver modul. Det er ingen teoretisk eksamen, men en sluttvurdering etter hver modul.

Deltagerne kan gå opp til fag/svenneprøve når alle modulene er bestått.

Gjennomføring
Hvor lang tid det tar å gjennomføre opplæringen frem til fagprøven er avhengig av deltagerens arbeidsinnsats, tid og ressurser og den hjelpen og støtten kandidaten får fra praksisveileder og faglærer.

Syklet over grensa

Tammam er takknemlig for all hjelp og støtte han har fått underveis i opplæringen. - Klikk for stort bildeTammam er takknemlig for all hjelp og støtte han har fått underveis i opplæringen. Eli B. Hestnes/Karriere Oppland Lillehammer Tammam Kerbaj kommer fra Syria. I 2015 syklet han fra Russland over grensa til Norge lengst nord. Da hadde han vært tre år i St. Petersburg hvor han jobbet som servitør, bartender og kokk.

Tammam kom til Lillehammer vinteren 2017. Via kommunens introduksjonsprogram fikk han tilbud om å delta i prøveprosjektet.

Praksis flere steder

I løpet av MFYs opplæringsperiode hadde Tammam praksis flere steder. Han jobbet ved Park Cafe´n, Scandic Hafjell, Paa bordet Catering Lillehammer og Skårsetlia bo- og servisesenter.

Tammam valgte ulike steder for å få bredest mulig arbeidserfaring og relevant praksis i forhold til fagprøven. I tillegg øvde og eksperimenterte han med råvarer hjemme. Faglærer Odd Roger Rognhaugen hadde ansvaret for teorien og samarbeidet med alle praksisveilederne i bedriftene. 

Intense år med mye arbeid

Det har vært intense år, forteller Tammam. Praksis, skole og hjemmeoppgaver har krevd mye. Tammam brukte mye tid på å oversette faglitteratur til morsmålet, lese og gjøre hjemmeoppgaver. Han har ikke hatt ferie på fire år.

Tammam understreker at han er takknemlig for all hjelp, tilrettelegging og støtte han fikk underveis, både av kontaktpersoner, fagansvarlige og Karriere Oppland Lillehammer.

- Når man vil lære noe, og når noen ser at man vil lære, da får man hjelp. Du må jobbe hardt for alt du vil oppnå i livet. For å få, må du gi, sier han.

Tammam legger til at han mener det er viktig å være et godt eksempel for andre.

Hvorfor kokk?

Vi spør hvorfor han vil jobbe med mat? Hva er det med kokkeyrket som tiltrekker ham?

- Jeg har med meg tradisjonene rundt mat fra Syria. Der liker vi å lage mat for andre og inviterer naboer og kjente. Mat er ikke bare mat, det er også kultur og samvær. Mat er et språk, et språk alle forstår.

- En kjærlighetsfull gest?

- Ja! Mat er kjærlighet. Mat er en god opplevelse vi har sammen.

Drømmer om egen restaurant

Når det gjelder fremtidsplaner innen kokkfaget, har han visjonene klare.

- Jeg drømmer om å drive egen restaurant og har masse ideer. Jeg ser for meg at jeg kan lage syrisk mat. I Syria bruker vi blant annet mye vegetarisk mat. Maten ved restauranten skal ikke være dyr, og det kan være både vegetar, vegansk og kjøtt, noe for alle. Det vil jeg dele med Norge, avslutter Tammam.

Til toppen